Category Archives: Lajmërime

Mbremja letrare “Pushkini flet shqip”

Të nderuar dashamirës të librit!

Ambasada e Rusisë bashkë me Ministria e Kulturës ka kënaqesinë t’ju ftojë në mbrëmjen letrare “Pushkini flet shqip”, të martën, më 18 tetor, në orën 18:30 tek Teatri Kombëtar Eksperimental “Kujtim Spahivogli”.

Еjani dhe kënaquni me poezitë e zgjedhura të njërit nga poetët dhe shkrimtarët më të mëdhenjë rusë Aleksandër Pushkin. Recitojnë: nxënesit e gjimnazit “Asim Vokshi” dhe studentët e fakultetit të gjuhëve të huaja të UT-së.

Hyrja është e lirë dhe falas. Ju mirëpresim!

#TakohemiPerNjeLiber
#Ejadheti

pushkini

->

Kampionati shahut

Kampionati shahut

Po finalizohet kampionati shahut per vitin 2016 ne aktivitetin e shahut te organizuar nga Shoqata e bashkatedhetareve ruse. Mbeshtetur nga Ambasada e Federates Ruse ne Shqiperi ne bashkpunim me Federaten e Shahut Shqiptar per Evenimentin ” kupa e qytetit te Durresit “. Sot ne ambjentin e resortit Tropikal..

kampionati shahut 4 kampionati shahut 2kampionati shahut 3 kampionati shahut 4

 

Shahu, strategjia luftarake

Megjithëse origjina e vërtetë e lojës së shahut është akoma e panjohur dhe misterioze, është mjaftë e sigurtë që erdhi nga lindja, dhe perëndimi është magjepsur dhe mund te themi se ka rënë në dashuri me të. Ne gjithashtu dimë se në fillimet e saj loja e shahut ishte pjesë e strategjisë së luftës dhe si pasojë u zbatua tek Ksatrijat (kastë luftëtarësh).

Kuadratet e zeza dhe të bardha simbolizonin errësirën dhe dritën, luftën midis Titanëve dhe Perëndive ose Ashura-ve dhe Deva-ve.

Fusha e kuadratëve (shahu) perfaqëson botën e dukshme nën udhëheqjen e të zezës dhe të bardhës ose dualiteti jin-jang (femër-mashkull). Ajo perfshine 64-katrorë, 64 duke qënë numëri i plotësimit të unitetit harmonik kozmik. Janë 64-gjashtëvijësha në I Ching, libri kinez i ndryshimeve i hartuar nga Konfuci. 8 trevijëshat me 8 kombinimet perfaqësojnë 64 ndryshimet ose gjëndjet e tranzitit (ndryshimit). Këto janë në një process të vazhdueshëm transformimi me ndryshimin e një nga 3 linjave trivijëshe. Kjo përfaqëson jetën: iI qëndrueshëm dhe i ndryshueshëm. “Asgjë s’është e qëndrueshme” thotë Hermes Tremadhështori në Pllakën e Smeraldit, e cila me 7-parimet, thur të gjithë urtësinë e Egjiptit antik.

Fusha e Shahut simbolizon në të njëjtë kohë hapësirën ku forcat kozmike veprojnë si dhe hapësirën e brëndëshme të njeriut ku vet njeriu lufton kundra vetes, me fjalë të tjera, është Kurukcetra e Mahabharatës Indiane.

Loja e shahut bazohet tek inteligjenca dhe përqëndrimi. Ajo është arsyeja pse është më e lehtë te mësosh logjikën dhe praktikën e lojës direkt në fushën e lojës sesa në një “libër manual strategjie”.

Sipas professor Klausit, dekan i filozofisë tek universiteti Hambold, “njeriu mëson më mirë duke luajtur sesa duke dëgjuar mësime abstrakte”. Kjo shpjegon përplasjen e “mbretit të lojërave”: e mëson nëpërmjet praktikës, për çka kombinohet në të njëjtën kohë, vet-kontrolli, kontrolli i mëndjes dhe i disiplinës analitike duke zhvilluar progresivisht praktikën e logjikës. Nje lloj dialogu, pjesërisht shkencor dhe pjesërisht magjik, analitik dhe, në të njëjtën kohë, intuitiv, shprehës dhe i qetë, zë vend ne këtë lloj dueli mendor që është loja e Shahut.

->